Ota yhteyttä
FI EN 中文
Polarteknik Oy ja Salon Cyber Test Lab yhteistyöhön

Polarteknik Oy ja Salon Cyber Test Lab yhteistyöhön

12.12.2019

Polarteknik Oy ja Turun ammattikorkeakoulun Salo IoT Campuksella toimiva Cyber Test Lab ovat sopineet yhteistyöstä liittyen kyberturvallisuuden tutkimus- ja kehitystoimintaan.

Polarteknik Oy on kansainvälisesti toimiva yritys, jonka tuotannosta yli 90% menee vientiin, pääsääntöisesti Euroopan alueelle. Yrityksen valikoimaan kuuluu mm. kokonaiset paloseinät, automaattiset yksi- ja kaksilehtiset liukuovet, teleskooppiliukuovet sekä käsin avattavat kaarevat liuku- ja saranaovet. Ovijärjestelmiä käytetään matkustusviihtyvyyden parantamiseen niin uusissa kuin kunnostettavissa rautatiekaluston matkustajavaunuissa. Yrityksen markkinaosuus Euroopassa on yli 40% tällä tuotesegmentillä.

Rautatiekalustoon ja sen turvallisuuskriittisiin osiin sovelletaan korkeimpia laatu- ja turvallisuusvaatimuksia ja viime vuosina kyberturvallisuus on tullut mukaan vaatimusmäärittelyihin. Vaikka kansainvälinen standardointi on vielä kesken, on asiakkailla jo korkeita vaatimuksia laitteiden ominaisuuksille, koska tuotteiden elinkaari on parhaimmillaan 40 vuotta. 

Junan sisäisissä verkoissa on kytkettynä monia erilaisia laitteita, joita ohjataan ja diagnosoidaan väylän kautta. Esimerkkinä voidaan mainita ilmastointi, viihdejärjestelmät, matkustajakuulutusjärjestelmät jne. Turvallisuuskriittiset järjestelmät, kuten voimansiirron ja ovien ohjaus eivät ole samoissa kommunikaatioväylissä esimerkiksi matkustajainformaation tai asiakas WiFi:n kanssa. Kyberuhkien torjunnalla pyritään minimoimaan mahdollisuus vaikuttaa junan kriittisiin järjestelmiin ja junan toiminnan vandalisointi. Jos esimerkiksi pahaa tarkoittavalle tunkeutujalle olisi mahdollista väylän kautta kytkeä ilmastointi pois käytöstä ovat vaikutukset kenties matkustusmukavuutta heikentäviä. Jos tunkeutujalla on pääsy palo-ovien ohjaukseen on kyseessä mahdollisesti ihmishenkiä uhkaavasta haavoittuvuudesta, joka on välttämätöntä estää käytettävissä olevin keinoin.

-Tämän kaltaista IoT-laitteiden testaukseen keskittynyttä toimintaa ei ole vielä paljoa tarjolla. Pystymme auttamaan yrityksiä tuotekehityksen eri vaiheissa, johtava yliopettaja ja tutkimusvastaava Jarkko Paavola Turun ammattikorkeakoulusta kertoo.
-Tällainen yhteistyömalli on arvokas mahdollisuus PK-yrityksille, joilla ei kenties ole mahdollisuutta työllistää alan huippuasiantuntijoita kokopäiväisesti. Yhteistyön tarkoituksena on olla pitkäjänteistä, vahvistaa yhtiön kyberosaamista ja testauksen ohella ohjata tuotekehitystä suuntaan, joka vielä paremmin huomioi mahdolliset haavoittuvuudet tuotteessa, kertoo kehitysjohtaja Mika Korhonen Polarteknik Oy:stä.

Cyber Test Lab -toimintaa kehitetään KyberVALIOT-hankkeessa, jota rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR). Turun ammattikorkeakoulun lisäksi hankkeessa ovat mukana Turun yliopisto ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu. Laboratorioinvestointeja on tukenut opetus- ja kulttuuriministeriö. 

Polarteknik Oy on kiskokaluston sisäovi-, palo-ovi- ja seinäkeratkaisujen johtava valmistaja Euroopassa. Asiakkaat ovat maailman johtavia junavalmistajia. Yritys suunnittelee ja valmistaa asiakastarpeisiin sovellettuja tuotteita ja niiden ohjausjärjestelmiä. Polarteknik Oy:llä on 4 toimipistettä Suomessa ja liikevaihto noin 16 miljoonaa euroa. 

 

Lisätietoja


Toimitusjohtaja Jukka Vakula, Salo IoT Campus, 
p. 040 761 7287, jukka.vakula@saloiotcampus.fi

Yliopettaja ja tutkimusvastaava Jarkko Paavola, Salon Cyber Test Lab 
p. 040 355 0335, jarkko.paavola@turkuamk.fi

Kehitysjohtaja Mika Korhonen, Polarteknik Oy
p. 0207 709 569, mika.korhonen@polarteknik.fi
 

Kaikki uutiset