Turun yliopiston kone- ja materiaalitekniikan koulutusohjelman sivutoimipiste on 1.2. alkaen myös Salo IoT Campuksella. Toiminta kampuksella lähentää yliopistoa ja Salon alueen yrityksiä sekä tuo akkumateriaalien tutkimuksen osaksi yhteistyötä.
”Yliopiston ja Salo IoT Campuksen yhteistyö konkretisoituu, kun yliopisto aloittaa toimintansa myös täällä Salossa”, kuvailee Salo IoT Campuksen toimitusjohtaja Jukka Vakula syvenevää yhteistyötä.
Vakula kertoo yliopiston toiminnan Salossa tähtäävän tiiviimpään yhteistyöhön alueen yritysten kanssa: ”Opiskelijat pääsevät aiempaa matalammalla kynnyksellä tutustumaan kampuksen yrityksiin. Lopputöiden ja harjoittelujen myötä alueen yrityksille on tarjolla osaavaa työvoimaa.”
”Yhteistyön avulla luomme kohtaamisia ja mahdollisuuksia”
Yliopiston toimipiste Salo IoT Campuksella liittyy akku- ja materiaalitekniikan professuuriin, jonka ovat rahoittaneet yhdessä Salon kaupunki, Lounea, Lounaismaan Osuuspankki, Someron säästöpankki, SSO, LähiTapiola Etelä, Tehtailija Juho Leinon Säätiö, Salon kauppakamari, Valmet Automotive, Kesko, Finnfoam, Salon messut, Fortum sekä Juha Punta säätiö.
Akku- ja materiaalitekniikan professuuri on yksi seitsemästä yliopistolle myönnetystä lahjoitusprofessuurista, ja sen on määrä kestää viisi vuotta. Akku- ja materiaalitekniikan professorina yliopistolla toimii Pekka Peljo.
Myös Peljo korostaa toiminnan Salossa kiihdyttävän verkostoitumista: ”Yhteistyön avulla luomme kohtaamisia ja mahdollisuuksia meidän sekä kampuksen väen ja yritysten kesken”, taustoittaa Peljo sivutoimipisteen syntyä ja kertoo Salo IoT Campuksen toimipisteen tarjoavan työtilat erilaisille opiskelijaprojekteille.
Peljo painottaa hankkeen pitkäjänteisyyttä ja työllistymistä tulevina vuosina: ”Tähtäämme siihen, että tulevaisuudessa diplomi-insinöörit voivat työllistyä paikallisiin yrityksiin.”
Kone- ja materiaalitekniikan kandi- ja maisteriohjelma käynnistyi tiedekunnassa viime syksynä. ”Materiaalitekniikan koulutusohjelmassa aloitti 35 kandia ja 10 maisteriopiskelijaa”, kertoo Peljo ja lisää oman tutkimusalueensa liittyvän akkumateriaaleihin.
Vahva Varsinais-Suomi akkuteknologian keskittymänä
Kampuksen ja yliopiston tavoin myös Yrityssalo painottaa yhteistyön merkitystä osana tulevaisuuden kasvua ja kehitystä. ”Meidänkin tavoitteenamme on laaja yhteistyö yritysten ja korkeakoulujen kesken”, kuvailee Kasvua sähköistymisen yritysekosysteemistä -hankkeen projektipäällikkö Johanna Valio.
Kasvua sähköistymisen yritysekosysteemistä on Yrityssalon ja Turku Science Parkin yhdessä toteuttama hanke, joka tähtää vahvistamaan Varsinais-Suomen asemaa akkuteknologioiden ja sähköisen liikkumisen osaamiskeskittymä.
Myös yliopiston akkututkimuksen kanssa yhteistyötä tekevä hanke korostaa, että sähköistyvän liikenteen myötä akkukäyttöisten sovellusten, akkuratkaisujen ja erilaisten tukipalveluiden kysyntä kasvaa entisestään.
”Tarkoituksena on löytää uutta liiketoimintapotentiaalia ja terävöittää koko Lounais-Suomen roolia osana kansallista akkuarvoketjua”, Valio kuvailee hankkeen tavoitteita ja muistuttaa myös kiertotalouden huomioimisesta osana kokonaisuutta.
Valio painottaa lisäksi uusien polkujen löytämistä: ”Alalla on jo olemassa vahvoja toimijoita, joiden tukeminen monin eri tavoin on tärkeää. Kannustamme lisäksi pohtimaan, mistä uutta liiketoimintaa voisi löytyä.”
Osaajat ja innovaatiot kampuksen katon alla
Turun yliopiston toimipisteen myötä korkeakoulutoiminta kampuksella laajenee entisestään. Jo aiemmin kampuksella toimintansa ovat aloittaneet Turun ammattikorkeakoulu ja Turun ammattikorkeakoulun kyberlaboratorio.
Vakula kiittelee kehityskulkua ja toivottaa myös muut korkeakoulut ja oppilaitokset tervetulleiksi kampukselle: ”Salo IoT Campus kokoaa saman katon alle niin start-up-yritykset, kasvuyritykset, suuret ankkuriyritykset kuin eri asteiden oppilaitokset.”
Toimitusjohtaja täsmentää kampuksen keskittyvän juuri eri ryhmien väliseen yhteistyöhön tulevaisuudessakin: ”Panostamme vahvasti kampukselta tuleviin uusiin innovaatioihin.”