Ota yhteyttä
FI EN 中文
Ulkomaalaiset IT-opiskelijat helpottamaan Varsinais-Suomen osaajapulaa

Ulkomaalaiset IT-opiskelijat helpottamaan Varsinais-Suomen osaajapulaa

14.1.2019

Varsinais-Suomen positiivinen rakennemuutos on tuonut esille tekniikan alan osaajapulan. Tilanteen helpottamiseksi Turun ammattikorkeakoulun ICT-osaamisalueella Salossa käynnistetään keväällä 2019 esineiden internetin (IoT) ja kyberturvallisuuden insinöörikoulutus. Koulutuksen osallistujat on rekrytoitu ulkomailta, pääosin Aasiasta, yhteistyössä neuvonantaja Peter Vesterbackan ja Edunationin kanssa. Jatkossa Saloon tullee yli 1 000 maksavan ulkomaalaisopiskelijan keskittymä.

Positiivisen rakennemuutoksen vaikutukset alkavat näkyä Varsinais-Suomessa. Alueen työllisyys on noussut ennätyslukemiin, eikä työvoimaa riitä teollisuuden tarpeisiin. Erityisesti tekniikan alan osaajista on huutava pula. Turun ammattikorkeakoulu on toiminut aktiivisesti tilanteen helpottamiseksi. Viimeisimpänä toimenpiteenä on alkukeväästä 2019 käynnistyvä esineiden internetin ja kyberturvallisuuden insinöörikoulutus.

- Kyseessä on pilotti, jota on tarkoitus laajentaa mahdollisimman nopeasti. Päämääränä on kouluttaa pitkäjänteisesti lisää tekniikan asiantuntijoita alueen teollisuuden käyttöön, kertoo Turun AMK:n rehtori-toimitusjohtaja Vesa Taatila.

- Salo IoT Campuksella on erinomaiset mahdollisuudet kehittyä osaamiskeskukseksi, jossa koulutetaan tekniikan alan kansainvälisiä tutkinto-opiskelijoita, toteaa myös Edunationin neuvonantaja Peter Vesterbacka.

Suomalaista korkeakoulutusta arvostetaan ulkomailla

Nyt opintonsa aloittavassa pilottiryhmässä on lähes 30 opiskelijaa. Heidät on rekrytoitu maksulliseen tutkintokoulutukseen ulkomailta. Pääosa opiskelijoista on kotoisin Aasiasta, missä suomalaisen koulutuksen korkeaa laatua arvostetaan.

Opiskelijat Saloon tuo Turun AMK:n yhteistyökumppani Edunation. Yritys toimii suomalaisen koulutusviennin edistämiseksi ja pyrkii lisäämään suomalaisen koulutuksen tunnettuutta ulkomailla. Edunationin neuvonantaja Peter Vesterbacka uskoo, että Suomeen voidaan lähivuosina saada jopa yli 150 000 ulkomaalaista opiskelijaa.

- Opiskelijaliikkuvuus on globaalisti noin 100 miljardin dollarin liiketoimintaa, ja sen volyymi kasvaa edelleen. Yksinomaan jo Intian luvut ovat huimia: esimerkiksi Kanadassa opiskelee noin 100 000 intialaista. Jos vertaamme tilannettamme kilpailijoihin, Suomen potentiaalia tutkintokoulutusmaana on vasta raapaistu, Vesterbacka sanoo.

Salo IoT Campuksesta tekniikan alan osaamiskeskittymä

Nyt käynnistyvä koulutus keskittyy esineiden internetiin ja kyberturvallisuuteen. Aihe on ajankohtainen, sillä digitalisaation myötä yhteiskunnan kaikki toiminnot ja prosessit ovat haavoittuvia ilman riittävää kyberturvallisuuden osaamista. Myös muiden tekniikan alojen lisäkoulutukselle on kuitenkin tarvetta.

- Mahdollisia uusia avauksia voivat olla esimerkiksi peli- ja interaktiivisten teknologioiden koulutus tai liiketoiminnan tietojärjestelmät, toteaa koulutus- ja tutkimuspäällikkö Tero Reunanen.

Tavoitteena on, että tulevaisuudessa Salo IoT Campuksella opiskelee maksullisissa koulutuksissa yli tuhat ulkomaalaista tekniikan alan opiskelijaa. Heistä valtaosan toivotaan valmistumisensa jälkeen työllistyvän alueelle ja tukevan osaamisellaan Varsinais-Suomen kasvua ja kilpailukykyä. Kampukselle rakennetaan parhaillaan myös kyberturvallisuuslaboratoriota, joka tulee palvelemaan sekä opetus- ja tutkimustyötä että yritysten tarpeita.

- Opiskelijat on tarkoitus saada nopeasti mukaan Salo IoT Campuksella ja muualla Salossa toimivien yritysten ja yhteisöjen toimintaan, sillä uusi työ, innovaatiot ja yrittäjyys syntyvät toimijoiden välisessä yhteistyössä, toteaa Salon kaupunginjohtaja Lauri Inna.​

 

Lisätiedot:

Turun ammattikorkeakoulu

Koulutus- ja tutkimuspäällikkö

Tero Reunanen

044 907 4592

 

Salon kaupunki

kaupunginjohtaja

Lauri Inna

044 778 2001

 

Salo IoT Campus

toimitusjohtaja

Jukka Vakula

040 761 7287

 

Edunation
kumppanuuspäällikkö
Tiia Haapaniemi
044 318 0985

Kaikki uutiset